Pentru inceput o sa fac un rezumat a multor articole citite despre fenel sau fenicul , ca sa stim ce mancam nu?
Feniculul sau fenel
Feniculul poate trezi mintea si sa o faca fertila in idei .
Feniculul este cunoscut de cateva secole, fiind folosit sub forma de condiment si planta medicinala, dar la fel de bine se poate folosi ca si ingredient principal in salate, supe sau feluri principale . Are un miros si o aroma asemanatoarea anasonului deoarece fac parte din aceiasi familie de plante . Este raspandit in taoata zona meditaraneana , dar este raspandit in toata Europa .
Hildegard von Bingen in lucrarile sale spunea ,, Indiferent de modul in care este consumat, acesta aduce bucurie oamenilor, ii incalzeste in mod placut, imbunatateste sangele si digestia."
Bulbii cruzi de fenicul si frunzele se regasesc in salate sau calite ca legume, in timp ce semintele sunt folosite drept condimente pentru paine sau produse din carne. Cu aroma sa similara anasonului, feniculul are putine calorii, este bogat in vitamina C, potasiu, calciu si magneziu.
În Italia și în Grecia se mănâncă fenicul gătit la cuptor, cu ceapă, ulei sau unt, usturoi și vin alb sau ca o împlinire a pilafului, fie de spanac fie de urzici, sau împreună cu budinca de paste sau de verdețuri.
Atenție: feniculul nu se consumă mult într-o singură zi și nu se consumă pe perioade lungi.
Când cumpărați fenicul proaspăt e bine să aveți în vedere că trebuie să fie fraged, de un alb strălucitor și fără pete maronii sau galbene, să fie tare la pipăit și să miroasă a… anason.
Bulbii mai mici sunt mai fragezi.
Semintele se pastreaza intrun borcan de sticla inchis ermetic si ferit de lumina
Eu sunt fan mancaruri gatite la cuptor si nu scap ocazia sa incerc tot felul de combinatii posibile. De data asta am facut o pulpa de curcan cu cartofi , fenicul , morcovi si ceapa toate stopite cu un vin alb si date la cuptor.
Avem nevoie de :
- O bucata carne de curcan de preferinta pulpa
- O buacat fenicul
- 4-5 morcovi (depinde de nr de personae de la masa )
- Cartofi
- 2-3 cepe potrivite
- Ceapa
- Piper
- Zeama de la o lamaie
- Un pahar de vin alb sec sau demisec
Mod de preparare
Pulpa de curcan o spalam in apa rece si o crestam pe partea cu piele . Punem sare si piper dupa gust si stropim cu zeama de lamaie din plin. Cu mainile o frecam bine si o lasam la macerat cam o jumate de ora .
In acest timp avem timp sa curatam morcovii , ceapa si cartofii . Spalam legumele bine si le punem la scurs.
Pornim cuptorul sa se incalzeasca la 200 grade .
Intr-o tava antiaderenta asaezam pulpa de curcan sip e langa ea punem restul legumelor . Deasupra lor asezam fenelul taiat in sferturi .
De la fenel trebuie sa tatiati partea de jos sis a improspatati coditele , adica sa taiati din ele cat sa nu mai fie uscate.
Peste cartofi , morcovi, ceapa punem putina sare …stropim cu putin ulei de masline si acoperim cu o folie de aluminiu. In folie facem gauri pentru a putea iesi aburul .
Dam la cuptor . Va trebui sa stea in cuptor cam o ora , dar pe la jumatea timpului turnam vinul alb si descoperim tava .
Comentarii
Trimiteți un comentariu