Retete de gulas sunt multe , si fiecare are specificul
ei .
Gulasul este o reteta foarte veche , care se face la
ceau .
S-a raspandit din Campia Panonica , incet, in multe
tari si fiecare si-a pus amprenta asupra retetei.
La inceput a
fost pregatit cu carne de vitel dar o data cu raspandirea lui pe alte meleaguri
a fost folosita carne de porc , oaie, cal
sau in combinatie .
Reteta pe care azi o propun este un gulas austriac,
foarte aromat dar facut pe aragaz la foc mic.
Cel mai important lucru este sa alegeti o carne buna ,
de preferinta de vitel pentru ca fierbe mai repede si sa va inarmati cu rabdare
.
Ingrediente:
-500 gr carne de vitel
-300 gr ceapa
-2 catei usturoi
-1 lingura otet din vin alb
-1 lingura pasta de rosii
-10 gr boia dulce
-5 gr boia afumata
-1/2 lingurita boia iute sau fulgi de chili (se poate
inlocui cu ardei iute)
-1/2 lingurita seminte de chimen
-300 ml supa de vita/pui/legume sau chiar apa
-2 linguri untura
-1 fir de cimbru
-sare
-piper
Mod
de preparare
Carnea o taiem in cubulete mai mari
Ceapa o taiem marunt si intr-un tuci , sau o oala cu
fund gros o punem la calit in untura. Cand ceapa este moale adaugam pasta de
rosii si supa sau apa . Boiaua o amestecam cu otetul de vin alb si le punem in
oala .
Punem carnea si lasam sa fiarba la foc mic ,
amestecand din cand in cand pana cand
scade la jumate .
Daca carnea nu este moale atunci mai trebuie sa adaugati supa
sau apa ,dar obligatoriu sa fie calda . Daca mai trebuie sau nu adaugata
supa/apa depinde de vasul in care gatiti gulasul .
Semintele de chimen le maruntim intr-un mojar si le
adaugam peste carne . Asezonam cu sare si piper, punem si usturoiul pisat si mai lasam 10 minute sa fiarba .
Se serveste cald alaturi de cartofi copti , galuste de
paine sau orice garnitura doriti .
Comentarii
Trimiteți un comentariu