Prajitura englezeasca (reinventata)




Este o prajitura consistenta , dar .... din care ai tot manca, nu te poti opri .

Ingrediente

·         50  gr merisoare (sau caise dezhidrate)
·         200 gr nectarine deshidratate (sau curmale)
·         150 gr zahar brut
·         150 gr unt moale
·         100 gr nuca
·         100 gr migdale
·         300 gr faina
·         3 oua
·         1 praf copt
·         1 praf sare

Topping
·         150 gr zahar brut
·         50- 60 gr smantana grasa
·         50 gr unt
·         2 linguri apa

 Mod de preparare

 Merisoarele impreuna cu nectarinele le punem intr-o craticioara pe foc cu putina apa sa se hidrateze, au nevoie de cateva minute . Dupa ce au fiert vreo 5 minute le dam deoparte si le lasam la racit .
Cand sunt reci le facem piure cu blenderul.
Din 5 linguri de zahar si 3 linguri de apa formam un sirop astfel: punem apa cu zaharul pe foc mic pana cand se topeste tot zaharul. Dam deoparte si lasam la racit.
Nucile si migdalele le macinam .
Untul moale il mixam cu restul de zahar si adaugam pe rand ouale , amestecand bine dupa fiecare . Adaugam in fir si siropul din zahar si apa , praful de copt, faina , nucile si migdalele si piureul de fructe. Apoi punem faina .
Compozitia o turnam intr-o forma de copt (eu am folosit o tava rotunda cu margini detasabile) unsa cu unt si tapetata cu faina .
Dam la cuptorul preincalzit (180 grade) cam 40 minute .

Topping :
Intr-o cratita punem pe foc zaharul si il lasam sa se caramelizeze .
Cand are culoarea chiilimbarului punem peste el apa si il lasam sa se topeasca .
Oprim focul si cu grija adaugam untul , amestecand energic si smantana .

Din acest topping punem peste prajitura scoasa din cuptor si racita putin 3/4 iar restul il lasam pentru momentul in care taiem o felie.



Comentarii

Trimiteți un comentariu