Treceți la conținutul principal

Printfriendly

Prajitura englezeasca (reinventata)




Este o prajitura consistenta , dar .... din care ai tot manca, nu te poti opri .

Ingrediente

·         50  gr merisoare (sau caise dezhidrate)
·         200 gr nectarine deshidratate (sau curmale)
·         150 gr zahar brut
·         150 gr unt moale
·         100 gr nuca
·         100 gr migdale
·         300 gr faina
·         3 oua
·         1 praf copt
·         1 praf sare

Topping
·         150 gr zahar brut
·         50- 60 gr smantana grasa
·         50 gr unt
·         2 linguri apa

 Mod de preparare

 Merisoarele impreuna cu nectarinele le punem intr-o craticioara pe foc cu putina apa sa se hidrateze, au nevoie de cateva minute . Dupa ce au fiert vreo 5 minute le dam deoparte si le lasam la racit .
Cand sunt reci le facem piure cu blenderul.
Din 5 linguri de zahar si 3 linguri de apa formam un sirop astfel: punem apa cu zaharul pe foc mic pana cand se topeste tot zaharul. Dam deoparte si lasam la racit.
Nucile si migdalele le macinam .
Untul moale il mixam cu restul de zahar si adaugam pe rand ouale , amestecand bine dupa fiecare . Adaugam in fir si siropul din zahar si apa , praful de copt, faina , nucile si migdalele si piureul de fructe. Apoi punem faina .
Compozitia o turnam intr-o forma de copt (eu am folosit o tava rotunda cu margini detasabile) unsa cu unt si tapetata cu faina .
Dam la cuptorul preincalzit (180 grade) cam 40 minute .

Topping :
Intr-o cratita punem pe foc zaharul si il lasam sa se caramelizeze .
Cand are culoarea chiilimbarului punem peste el apa si il lasam sa se topeasca .
Oprim focul si cu grija adaugam untul , amestecand energic si smantana .

Din acest topping punem peste prajitura scoasa din cuptor si racita putin 3/4 iar restul il lasam pentru momentul in care taiem o felie.



Comentarii

  1. cea mai buna! o combinatie fabuloasa de arome, o textura dementiala! bravooo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Laura . A fost foarte buna intr-adevar .

    RăspundețiȘtergere
  3. Super ti-a iesit aceasta prajitura! Pup.

    RăspundețiȘtergere
  4. Maria multumesc ca ai trecut pe la mine . Te pup

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cosulete cu dulceata de prune si nuca

O reteta pe care eu o ador , sunt usor de facut , se pastreaza foarte bine si sunt bune pentru orice eveniment. Colindatorii nostri le-au adorat . Din cantitatile date mi-au iesit 45 bucati .

Prajitura Betivul Izodor

O prajitura betiva rau de tot , gustul de rom si usor de alcool este cel care predomina in aceasta prajitura , dar este gustoasa si relative uspr de facut .Din pacate poze din timpul prepararii am doar de la blat si nuca macinata , s-a terminat bateria aparatului foto asa ca am renuntat . 

Feli londoneze

O prajitura foarte gustoasa cu aluat fraged , gem de caise si bezea cu nuca . Este o  prajitura perfecta pentru a fi luata la drum sau la un picnic.
Reteta o am de la o doamna nemtoaica din Timisoara , o doamna foarte draguta si foarte priceputa. Aceasta doamna care are o varsta foarte frumoasa face niste prajituri foarte aspectuoase si gustoase .