Treceți la conținutul principal

Printfriendly

Rulada cu caramel mentolat si nuca





O rulada plina de crema gustoasa si bucati crocante de nuca usor prajita. Imi place caramelul si am zis sa incerc sa ii dau aroma , am incercat menta proaspata culeasa din gradina . Am pus doar cateva firicele dar aroma ei s-a simtit bine, atat cat trebuie .

Ingrediente :
Pt Blat:
-5 oua
-4 linguri apa
-50 ml ulei
-9 linguri faina
-2 linguri cacao
-praf de sare
-1/2 lingurita praf de copt
Pt crema:
-200 gr zahar
-300 ml frisca
-menta tocata (o lingura)
-150 gr nuci taiate grosier si prajite

Mod de preparare
Blat :
O tava mare, de 30x35 a fost a mea, am acoperit-o cu foaie de copt cerata .
Intr-un castron spargem ouale si le batem bine cu zaharul si praful de sare pana isi schimba culoarea si zaharul se topeste in totalitate .
Faina o amestecam cu praful de copt si cacao .
Adaugam la oua lingurile de apa , o parte din faina si jumate din ulei . Omogenizam ,apoi adaugam restul ingredientelor si omogenizam bine .
Turnam compozitia in tava avand grija sa nivelam bine .
Dam tava in cuptorul incins la 180 grade pentru 15-20 minute .
Cand este copt blatul il scoatem din cuptor si cat e cald il rasturnam pe un prosop umezit usor. Rulam cu atentie sa nu se rupa si lasam sa se raceasca in prosop.
Crema :
Zaharul il punem pe foc mic intr-o craticioara si il caramelizam , dar atentie mare sa nu il ardeti pentru ca va fi amar . Cand devine maroniu adaugam 200 ml frisca . Acum trebuie mare grija sa nu va ardeti . Amestecam si lasam pe foc sa fiarba pana cand se face ca si o smantana grasa , smantana de casa . Adaugam menta si lasam sa se raceasca la temperature camerei.
Frisca ramasa o batem tare ,iar cand caramelul este rece (dar nu intarit de tot) il adaugam in frisca .Omogenizam bine si vom avea o crema maronie ,pufoasa .
Adaugam in crema si 100 gr nuci .
Desfacem blatul din prosop si il umplem uniform cu ¾ din crema . Rulam usor atat cat ne permite umplutura . Eu am avut multa umplutura , dupa cum vedeti,asa ca am reusit doar sa unesc partile laterale ale blatului .
Deasupra am pus crema ramasa si am presarat bucati de nuci ,.
Dam la frigider si cand este rece se poate servi J
Pofta mare .






Comentarii

  1. Imi place mult! Trebuie sa incerc caramelul mentolat :D (ador menta)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cosulete cu dulceata de prune si nuca

O reteta pe care eu o ador , sunt usor de facut , se pastreaza foarte bine si sunt bune pentru orice eveniment. Colindatorii nostri le-au adorat . Din cantitatile date mi-au iesit 45 bucati .

Prajitura Betivul Izodor

O prajitura betiva rau de tot , gustul de rom si usor de alcool este cel care predomina in aceasta prajitura , dar este gustoasa si relative uspr de facut .Din pacate poze din timpul prepararii am doar de la blat si nuca macinata , s-a terminat bateria aparatului foto asa ca am renuntat . 

Feli londoneze

O prajitura foarte gustoasa cu aluat fraged , gem de caise si bezea cu nuca . Este o  prajitura perfecta pentru a fi luata la drum sau la un picnic.
Reteta o am de la o doamna nemtoaica din Timisoara , o doamna foarte draguta si foarte priceputa. Aceasta doamna care are o varsta foarte frumoasa face niste prajituri foarte aspectuoase si gustoase .