Este o prajitura poloneza, care se face de Craciun ,dar la cat este de buna merge cand avem pofta de dulce .
Ingrediente:
Blat:
-200 g unt
-100 g zahăr
-150 g miere
-5 ouă
-1 lingurita praf de copt
-300 g făină
-1 varf cutit sare
Umplutura1:
-300 ml smântână pentru frisca
-2 linguri miere
-2 linguri zahar (daca mai trebuie)
Umplutura2:
-100 gr gem de portocale
Decor:
-100 gr ciocolata neagra
-2 linguri lapte
Mod de preparare
Untul la temperature camerei il frecam cu zaharul si cand avem o crema pufoasa si nu se mai simte zaharul adaugam mierea si galbenusurile amestecand dupa fiecare . Adaugam faina si praful de copt.
Albusurile le batem spuma cu un pic de sare . Cand sunt batute bine le adaugam in compozitie si amestecam de sus in jos pana cand se incorporeaza.
Pregatim o tava de chec pe care o ungem cu unt si o tapetam cu faina sau hartie de copt .
Turnam aluatul si dam la cuptorul incins la 180 grade pana cand trece testul scobitorii .
Cand este copt il lasam la racit si pregatim umplutura: batem smantana foarte bine cu mierea si daca mai trebuie (va place mai dulce) adaugati si zahar . Puteti adauga arome sau coaja confiata de portocale.
Cand aluatul este rece il taiem in asa fel incat sa avem 4 parti .
Asezam prima parte de aluat si il ungem cu frisca batuta tare, asezam peste frisca a doua parte pe care o ungem cu gemul de portocale. Deasupra gemului punem a treia parte de aluat si din nou frisca . Deasupra punem ultima parte de aluat .
Ce buna, frumoasa si aromata prajitura ta!!
RăspundețiȘtergeremultumesc Simona
ȘtergereEheee...":furam"" reteta ca prea e buna ! Si ce daca o facem acum ? Nu se supara polonezii pe noi, nu ?
RăspundețiȘtergereMultumesc de idee si Pasti fericit !
La mine pe pagina poti citi ca asa este corect, nu Paste fericit...
Scuze !
Cu siguranta nu se supara nici polonezi nici altii daca facem prajitura .
ȘtergereMultumesc de urari si de atentionare .
Am cautat si am gasit mai multe pareri legat de ,,Paste,, sau ,,Pasti,, si se pare ca cel mai corect ar fi,,Pasti,, , dar lingvisti accepta ambele variante.