Treceți la conținutul principal

Printfriendly

Prăjitura Piernik






Este o prajitura poloneza, care se face de Craciun ,dar la cat este de buna merge cand avem pofta de dulce .

Ingrediente:

Blat:
-200 g unt
-100 g zahăr
-150 g miere
-5 ouă
-1 lingurita praf de copt
-300 g făină
-1 varf cutit sare

Umplutura1:
-300 ml smântână pentru frisca
-2 linguri miere
-2 linguri zahar (daca mai trebuie)

Umplutura2:
-100 gr gem de portocale

Decor:
-100 gr ciocolata neagra
-2 linguri lapte

Mod de preparare

Untul la temperature camerei il frecam cu zaharul si cand avem o crema pufoasa si nu se mai simte zaharul adaugam mierea si galbenusurile  amestecand dupa fiecare . Adaugam faina si praful de copt.

Albusurile le batem spuma cu un pic de sare . Cand sunt batute bine le adaugam in compozitie si amestecam de sus in jos pana cand se incorporeaza.
Pregatim o tava de chec pe care o ungem cu unt si o tapetam cu faina sau hartie de copt .
Turnam aluatul si dam la cuptorul incins la 180 grade pana cand trece testul scobitorii .
Cand este copt il lasam la racit si pregatim umplutura: batem smantana foarte bine cu mierea si daca mai trebuie (va place mai dulce) adaugati si zahar . Puteti adauga arome sau coaja confiata de portocale.
Cand aluatul este rece il taiem in asa fel incat sa avem 4 parti .


Asezam prima parte de aluat si il ungem cu frisca batuta tare, asezam peste frisca a doua parte pe care o ungem cu gemul de portocale. Deasupra gemului punem a treia parte de aluat si din nou frisca . Deasupra punem ultima parte de aluat . 

Comentarii

  1. Ce buna, frumoasa si aromata prajitura ta!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eheee...":furam"" reteta ca prea e buna ! Si ce daca o facem acum ? Nu se supara polonezii pe noi, nu ?
    Multumesc de idee si Pasti fericit !
    La mine pe pagina poti citi ca asa este corect, nu Paste fericit...
    Scuze !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta nu se supara nici polonezi nici altii daca facem prajitura .
      Multumesc de urari si de atentionare .
      Am cautat si am gasit mai multe pareri legat de ,,Paste,, sau ,,Pasti,, si se pare ca cel mai corect ar fi,,Pasti,, , dar lingvisti accepta ambele variante.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cosulete cu dulceata de prune si nuca

O reteta pe care eu o ador , sunt usor de facut , se pastreaza foarte bine si sunt bune pentru orice eveniment. Colindatorii nostri le-au adorat . Din cantitatile date mi-au iesit 45 bucati .

Prajitura Betivul Izodor

O prajitura betiva rau de tot , gustul de rom si usor de alcool este cel care predomina in aceasta prajitura , dar este gustoasa si relative uspr de facut .Din pacate poze din timpul prepararii am doar de la blat si nuca macinata , s-a terminat bateria aparatului foto asa ca am renuntat . 

Feli londoneze

O prajitura foarte gustoasa cu aluat fraged , gem de caise si bezea cu nuca . Este o  prajitura perfecta pentru a fi luata la drum sau la un picnic.
Reteta o am de la o doamna nemtoaica din Timisoara , o doamna foarte draguta si foarte priceputa. Aceasta doamna care are o varsta foarte frumoasa face niste prajituri foarte aspectuoase si gustoase .