Prajitura cu crema englezeasca si crema caramel






Ingrediente:

Pt Blat :

-8 oua

-8 linguri zahar

-10 linguri faina

-2 linguri apa

-praf de sare

-un plic praf de copt

Pt crema englezeasca :

-140 ml lapte

-1 baton vanilie

-3 galbenusuri

-3 linguri zahar

-3 foi gelatin sau 6 gr

-400 ml frisca

Pt crema caramel :

-5 linguri zahar

-150 gr unt

-2 galbenusuri

-8 linguri nuca macinata sau taiata grosier

Plus : 2 foi napolitana

Pt Glauzra:

-3 linguri zahar tos

-50 gr unt

- nuca macinata  (2-3 linguri )

 

Mod de preparare

 

Blatul :

Pregatim o tava de dimensiunea foi de napolitana . O tapetam cu unt si faina sau mai simplu punem hartie de copt.

Pregatim cuptorul , il pornim la 180 grade

Acum putem incepe sa pregatim blatul astfel : separam galbenusul de albus . Intr-un vas inalt punem albusurile si le batem cu mixerul pana obtinem o spuma pufoasa, punem un praf de sare si zaharul . Batem pana cand nu se mai simte zaharul.

Acum punem galbenusurile si le amestecam bine , adaugam faina amestecata cu praful de copt si lingurile de apa .

Amestecam prin rasturnare si turnam compozitia in tava .

Tinem in cuptor cam 20 minute , dar cel mai sigur faceti testul cu scobitoarea …daca scobitoarea iese curate atunci e gata .

Il scoatem si il lasam la racit.

 

 

Crema Englezeasca :

Pune laptele pe foc la incalzit
Galbenusrile le amestecam cu zaharul .Gelatina o punem intr-un bol cu apa rece la inmuiat.
Batonul de vanilie il sectionam si il punem in lapte . In lapte punem galbenusurile si amestecam continuu pana se ingrosa ca sa nu se faca gogoloase . Cand s-a ingrosat luam de pe foc si adaugam gelatina inmuiata bine . Amestecam energic pana cand se dizolva . Punem toata crema la racit .
Frisca o batem tare cu mixerul si cand crema este rece ( trebuie sa fie rece altfel riscati sa se taie , sa se branzeasca) le amestecam .

Crema caramel :
Galbenusurile le amestecam cu o lingura de zahar .
4 linguri de zahar il punem pe foc sa se topeasca (sa fiti atenti sa nu se arda pentru ca o sa fie amar ) , cand ajunge la culoarae chihlimbarului punem untul taiat bucatele si lasam pana cand se topeste din nou zaharul.
Acum vom adauga nucile si amestecam bine pe foc pana cand se incoropreaza bine.
Punem si galbenusurile si amestecam pana cand se ingroasa .
Aceasta crema trebuie sa o intindem repede pe foile de napolitana , daca se va racini nu se mai poate intinde bine . Deci intindem crema pe o foaie de napolitana , o intindem si o acoperim cu cealalta foaie . Presam bine 
Blatul il taiem in doua si asezam prima parte in tava . Turnam o jumate din crema englezeasca peste blat si o intindem bine .
Peste punem foile de napolitana umplute deja .
Deasupra punem jumatatea de crema ramasa , nivelam si acoperim cu blatul ramas .
Dam la frigider pana cand pregatim glazura .

Acum e randul glazurii :
Zaharul il punem pe foc la topit , il lasam pana cand are o culoare frumoasa si este lichid. Punem untul si lasam sa devina un sirop frumos fara gogoloase.
Aceasta glazura o turnam peste prajitura , intindem rapid si presaram deasupra nuca macinata .



Comentarii