O
prajitura deosebita, care e pe placul tuturor. De sarbatori m-am tot gandit ce
sa prepar sa fie gustos,aspectuos dar si iubit de toata lumea. Initial am vrut
sa comand prajitura dar apoi m-am razgandit. Mi-am facut timp si am pregatit foile
care s-au facut destul de repede si a doua zi am umplut-o cu crema de gris si
majun de prune. Foile se coc pe dosul tavii si se vor fragezii dup ace vor fi
umplute si tinute la frigider.
A fost un
deliciu.
In timp
ce scriam reteta mi-am amintit de o matusa care a pregatit foile de albina ,si
cand a
vazut cat sunt de tari le-a aruncat zicand ca nu se vor putea manca.
Sa nu
faceti ca ea .
Ingrediente
Ingredientele
sunt pentru 4 foi de 30x25 cm
-700 gr
faina
-250 gr
de miere
-100 gr
zahar
-75 gr unt
-2 oua
-75 ml
lapte
-10gr
bicarbonate (1 lingurita )
-praf de
sare
Pt
umplutura :
-400 gr
dulceata/magiun
-1 litru
lapte
-200 gr
unt moale
-100 gr
zahar/miere
-160 gr
gris
-esenta
vanilie ,optional
Mod de preparare
Am
inceput cu prepararea foilor astfel
Intr-o
cratita mai inalta punem zaharul, mierea ,laptele ,praful de sare,bicarbonatul,
untul si ouale si amestecam bine pe foc mic . Amestecam cu un tel para pana cand toate ingredientele sunt topite si
amestecul devine pufos.Luam amestecul de pe foc si adaugam peste faina .
Amestecam pana cand obtinem un aluat moale si elastic.
Acest
aluat trebuie pastrat la cald ca sa putem lucra cu el.
Eu l-am
impartit in 4 parti egale si le-am pus in pungute mici pe caloriferul cald.
Pornim
cuptorul si il incalzim la 180 grade
Luam o
bucata de aluat si o intindem, direct pe hartia de copt pana cand are
dimensiunea aproximativa a tavii. Va iesi o foaie foarte subtire ,care va
creste putin la cuptor. Ca sa se intinde mai usor presaram deasupra putina
faina.
Dupa ce
am intins aluatul l-am indreptat putin taind marginile.
Cu hartia
de copt am mutat foaie pe fundul unei tavi si am intepat-o cu o furculita ca sa
poata sa iasa aerul si sa creasca uniform.
Punem
tava la cuptor si coacem pana cand capata o culoare aramie, trebuie tinuta in
cuptor pentru 10-15minute.
Procedam
la fel si cu celelalte bucati de aluat avand grija sa aiba aproximativ aceasi
dimensiune.
Umplutura
Laptele
il punem intr-0 cratita pe foc si asteptam sa ajunga aproape de punctul de
fierbere. Acum adaugam grisul ploaie, zaharul sau mierea si esentele dorite. Cu
un tel para amestecam continu pana cand se intareste . Lasam deoparte sa se
racoreasca putin si vom adauga untul moale , la temperature camerei.
Omogenizam
foarte bine si lasam crema deoparte .
Pentru ca
nu fac prajiturile foarte dulci ar fi bine sa gustati si sa mai adaugati,daca
este cazul zahar .
Asamblarea prajiturii
Impartim
crema in doua parti egale.
Luam o
foaie si intindem pee a, uniform jumate din crema. Asezam a doua foaie si punem
peste ea dulceata (eu am folosit d prune,dar se poate folosi de caise sau de
orice altceva) si intindem uniform.
Asezam a
treia foaie si intindem crema. Peste crema punem ultima foaie .
Dupa
fiecare foaie se poate presa usor ca sa se aseze frumos.
Se lasa
cel putin 12 ore la frigider pentru a se fragezi si a o putea taia .
Deasupra
optional se poate pudra cu zahar .
Comentarii
Trimiteți un comentariu