Prajitura Albina


O prajitura deosebita, care e pe placul tuturor. De sarbatori m-am tot gandit ce sa prepar sa fie gustos,aspectuos dar si iubit de toata lumea. Initial am vrut sa comand prajitura dar apoi m-am razgandit. Mi-am facut timp si am pregatit foile care s-au facut destul de repede si a doua zi am umplut-o cu crema de gris si majun de prune. Foile se coc pe dosul tavii si se vor fragezii dup ace vor fi umplute si tinute la frigider.
A fost un deliciu.
In timp ce scriam reteta mi-am amintit de o matusa care a pregatit foile de albina ,si
cand a vazut cat sunt de tari le-a aruncat zicand ca nu se vor putea manca.
Sa nu faceti ca ea .


Ingrediente
Ingredientele sunt  pentru 4 foi de 30x25 cm
-700 gr faina
-250 gr de miere
-100 gr zahar
-75 gr unt
-2 oua
-75 ml lapte
-10gr bicarbonate (1 lingurita )
-praf de sare
Pt umplutura :
-400 gr dulceata/magiun
-1 litru lapte
-200 gr unt moale
-100 gr zahar/miere
-160 gr gris
-esenta vanilie ,optional

Mod de preparare
Am inceput cu prepararea foilor astfel
Intr-o cratita mai inalta punem zaharul, mierea ,laptele ,praful de sare,bicarbonatul, untul si ouale si amestecam bine pe foc mic . Amestecam cu un tel para  pana cand toate ingredientele sunt topite si amestecul devine pufos.Luam amestecul de pe foc si adaugam peste faina . Amestecam pana cand obtinem un aluat moale si elastic.
Acest aluat trebuie pastrat la cald ca sa putem lucra cu el.
Eu l-am impartit in 4 parti egale si le-am pus in pungute mici pe caloriferul cald.
Pornim cuptorul si il incalzim la 180 grade
Luam o bucata de aluat si o intindem, direct pe hartia de copt pana cand are dimensiunea aproximativa a tavii. Va iesi o foaie foarte subtire ,care va creste putin la cuptor. Ca sa se intinde mai usor presaram deasupra putina faina.
Dupa ce am intins aluatul l-am indreptat putin taind marginile.
Cu hartia de copt am mutat foaie pe fundul unei tavi si am intepat-o cu o furculita ca sa poata sa iasa aerul si sa creasca uniform.
Punem tava la cuptor si coacem pana cand capata o culoare aramie, trebuie tinuta in cuptor pentru 10-15minute.
Procedam la fel si cu celelalte bucati de aluat avand grija sa aiba aproximativ aceasi dimensiune.
Umplutura
Laptele il punem intr-0 cratita pe foc si asteptam sa ajunga aproape de punctul de fierbere. Acum adaugam grisul ploaie, zaharul sau mierea si esentele dorite. Cu un tel para amestecam continu pana cand se intareste . Lasam deoparte sa se racoreasca putin si vom adauga untul moale , la temperature camerei.
Omogenizam foarte bine si lasam crema deoparte .
Pentru ca nu fac prajiturile foarte dulci ar fi bine sa gustati si sa mai adaugati,daca este cazul zahar .
Asamblarea prajiturii
Impartim crema in doua parti egale.
Luam o foaie si intindem pee a, uniform jumate din crema. Asezam a doua foaie si punem peste ea dulceata (eu am folosit d prune,dar se poate folosi de caise sau de orice altceva) si intindem uniform.
Asezam a treia foaie si intindem crema. Peste crema punem ultima foaie .
Dupa fiecare foaie se poate presa usor ca sa se aseze frumos.
Se lasa cel putin 12 ore la frigider pentru a se fragezi si a o putea taia .
Deasupra optional se poate pudra cu zahar .




Comentarii