Ingrediente:
Blat:
-7 oua
-7
linguri zahar (200 gr)
-praf
de sare
-3
linguri cacao (100 gr)
-4 linguri
faina (120 gr)
-1 plic
praf de copt
-1
fiola esenta de rom
Crema:
-250 ml
frisca
-200 gr
mascarpone
-200 gr
piure castane
Extra: 250 gr zmeura si 2 linguri de zahar
Décor:
-100 ml
frisca
-100 gr
ciocolata neagra + 50 ml frisca lichida
-fructe
sau orice altceva doriti
Mod de preparare
Pregatim
pentru blat o tava de 20 cm/30 cm pe care o tapetam cu hartie de copt.
Pornim
cuptorul ca sa se incalzeasca la 180 grade.
Intr-un
castron inalt albusurile de la cele 7 oua le batem impreuna cu putina sare (cat
prindem intre degete) si fiola de rom(eu folosec fiola de la Dr Qetker). Cand isi dubleaza
volumul albusurile adaugam zaharul si mixam pana cand se face o spuma ferma si
nu se mai simte zaharul.
Adaugam
galbenusurile si omogenizam.
Pe rand
punem cate o lingura de cacao si faina amestecand incet . La final adaugam
praful de copt si il omogenizam foarte bine si pe acesta.
Turnam compozitia in tava si o punem la copt pentru 20 minute la 180 grade . Pentru a fi siguri ca este copt blatul se poate face testul cu scobitoarea, daca iese curata atunci este gata .
Turnam compozitia in tava si o punem la copt pentru 20 minute la 180 grade . Pentru a fi siguri ca este copt blatul se poate face testul cu scobitoarea, daca iese curata atunci este gata .
Se lasa
la racit .
Sosul
de zmeura :
Cele
250 gr de zmeura (am folosit zmeura congelata) le fierbem impreuna cu 2 -3 linguri
de zahar cam 5 minute. Pe o strecuratoare cu ochiuri mici strecuram sosul
obtinut ca sa eliminam semintele . Acest lucru nu este obligatoriu .
Crema :
Piureul
de castane impreuna cu mascarponele si cu frisca le batem foarte bine , trebuie
sa fie o crema tare,ferma .
Daca
mai credeti ca este nevoie adaugati zahar,dar pentru ca piureul este dulce ,la
fel si frisca Montare D”oro eu am considerat ca nu mai este nevoie de adaos de
zahar.
Blatul
rece l-am taiat o data in jumate pe lungime , exact pe jumatate,si apoi fiecare
jumate am impartit-o in doua. Am obtinut astfel 4 bucati de blat relativ egale.
Pe un
blat de lemn incepem sa asamblam tortul : Pe prima bucata de blat punem crema
(1 treime) , asezam deasupra o alta bucata de blat . Acum punem peste blat
jumate din piureul de zmeura si lasam cam 10 minute ca sa absoarba blatul piureul
. Peste piure punem crema (1 treime) si
nivelam cat mai bine. Asezam a treia bucata de blat si crema ramasa . Peste
ultima bucata de blat turnam piureul de zmeura si lasam sa se absoara .
Pentru decor
avem nevoie de 100 ml frisca pe care o
batem bine . Pe lateralul tortului punem frisca,si nivelam
bine . Se poate pune in strat mai gros sau mai subtire. Aici este alegerea
fiecaruia.
Ciocolata
rupta in bucati impreuna cu 50 ml frisca nebatuta o punem pe foc mic sau pe un
vas cu apa fierbite si le topim impreuna.Turnam ciocolata topita pe marginea
tortului si lasam sa se scurga pe margini.
Punem
la frigider si lasam sa se raceasca.
Apoi
puteti decora cu fructe, flori, cirese confiate sau alte decoratiuni .
Va
doresc pofta buna si Sarbatori Fericite!!!
Delicios!
RăspundețiȘtergere