Tort castanola




 Un tort cu arome deosebite. L-am pregatit cu drag, am incercat sa-l decorez frumos si l-am servit cu oameni dragi si apropiati.

Ingrediente:
Blat:
-7 oua
-7 linguri zahar (200 gr)
-praf de sare
-3 linguri cacao (100 gr)
-4 linguri faina (120 gr)
-1 plic praf de copt
-1 fiola esenta de rom
Crema:
-250 ml frisca
-200 gr mascarpone
-200 gr piure castane
Extra: 250 gr zmeura si 2 linguri de zahar
Décor:
-100 ml frisca
-100 gr ciocolata neagra + 50 ml frisca lichida
-fructe sau orice altceva doriti

Mod de preparare
Pregatim pentru blat o tava de 20 cm/30 cm pe care o tapetam cu hartie de copt.
Pornim cuptorul ca sa se incalzeasca la 180 grade.

Intr-un castron inalt albusurile de la cele 7 oua le batem impreuna cu putina sare (cat prindem intre degete) si fiola de rom(eu folosec  fiola de la Dr Qetker). Cand isi dubleaza volumul albusurile adaugam zaharul si mixam pana cand se face o spuma ferma si nu se mai simte zaharul.
Adaugam galbenusurile si omogenizam.

Pe rand punem cate o lingura de cacao si faina amestecand incet . La final adaugam praful de copt si il omogenizam foarte bine si pe acesta.
Turnam compozitia in tava si o punem la copt pentru 20 minute la 180 grade . Pentru a fi siguri ca este copt blatul se poate face testul cu scobitoarea, daca iese curata atunci este gata .
Se lasa la racit .
Sosul de zmeura :
Cele 250 gr de zmeura (am folosit zmeura congelata) le fierbem impreuna cu 2 -3 linguri de zahar cam 5 minute. Pe o strecuratoare cu ochiuri mici strecuram sosul obtinut ca sa eliminam semintele . Acest lucru nu este obligatoriu .
Crema :
Piureul de castane impreuna cu mascarponele si cu frisca le batem foarte bine , trebuie sa fie o crema tare,ferma .
Daca mai credeti ca este nevoie adaugati zahar,dar pentru ca piureul este dulce ,la fel si frisca Montare D”oro eu am considerat ca nu mai este nevoie de adaos de zahar.
Blatul rece l-am taiat o data in jumate pe lungime , exact pe jumatate,si apoi fiecare jumate am impartit-o in doua. Am obtinut astfel  4 bucati de blat relativ  egale.

Pe un blat de lemn incepem sa asamblam tortul : Pe prima bucata de blat punem crema (1 treime) , asezam deasupra o alta bucata de blat . Acum punem peste blat jumate din piureul de zmeura si lasam cam 10 minute ca sa absoarba blatul piureul . Peste  piure punem crema (1 treime) si nivelam cat mai bine. Asezam a treia bucata de blat si crema ramasa . Peste ultima bucata de blat turnam piureul de zmeura si lasam sa se absoara .

Pentru decor  avem nevoie de 100 ml frisca pe care o batem bine .   Pe lateralul tortului punem frisca,si nivelam bine . Se poate pune in strat mai gros sau mai subtire. Aici este alegerea fiecaruia.
Ciocolata rupta in bucati impreuna cu 50 ml frisca nebatuta o punem pe foc mic sau pe un vas cu apa fierbite si le topim impreuna.Turnam ciocolata topita pe marginea tortului si lasam sa se scurga pe margini.
Punem la frigider si lasam sa se raceasca.
Apoi puteti decora cu fructe, flori, cirese confiate sau alte decoratiuni .
Va doresc pofta buna si Sarbatori Fericite!!!
  







Comentarii

Trimiteți un comentariu