Pofta
de cozonac m-a impins sa cumpar cozonac gata facut, dar cum am fost dezamagita
de gustul lui si de umplutura am decis sa ma pun sa imi fac. Asa a iesit acest
cozonac cu umplutura de mac si visine din borcan.
Ingrediente:
-1kg
faina
-250
g zahar
-50
ml ulei
-25
g drojdie proaspata
-praf
de sare
-500
ml lapte
-2
oua intregi+2 galbenusuri
-coaja
lamaie
-coaja
portocala
Umplutura
-400
gr mac macinat
-150
gr zahar
-150
gr visine fara sambure (eu am folosit din compot)
-4
linguri lapte
-2
albusuri
Extra
-1ou
Mod de preparare
Intr-un
vas incalzim laptele impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si cea de portocala.
Cand este cald desfacem in el drojdia si lasam deoparte.
Ouale
le batem impreuna cu putina sare separat, nu trebuie sa se faca spuma numai sa
fie amestecate bine.
Intr-un
castron mai mare punem faina. In mijlocul ei incepem sa turnam laptele amestecat cu drojdia si
zaharul.Laptele il amestecam putin cate putin amestecand continu. Adaugam apoi
uleiul si ouale batute.
Framantam
aluatul pana cand nu se mai lipeste de maini. Acoperim vasul cu un prosop si
lasam sa se odihneasca si sa creaca pana cand isi dubleaza volumul.
Dupa
ce a crescut bine am impartit aluatul in 4 parti egale.
Il
lasam pe masa acoperita cu un prosop si pregatim umplutura.
Umplutura:
Albusurile
le batem cu zaharul si apoi adaugam macul si laptele. Omogenizam bine si gustam
daca trebuie mai dulce.
Pe
blatul infainat sau uns cu ulei intindem prima bucata de aluat, cam de 1 cm
grosime. Am pus un sfert din umplutura si am intins-o bine pe toata suprafata.
Presaram deasupra visine fara sambure. Rulam aluatul avand grija sa fie stransi
destul de bine si sa inchidem capetele. Intindem o alta bucata de aluat si
procedam la fel. Dupa ce avem doua corzi de cozonac le putem impleti.
Asezam
cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt si lasam sa creasca.
Din
cantitatile date am obtinut 2 cozonaci maricei (se pot obtine 4 daca nu
impletiti sau daca ii faceti mai mici)
II
lasam sa creasca pe tava circa 30 minute la loc caldut si fara curenti de aer.
Inainte sa ii punem in cuptorul incins la 180 grade ii ungem cu un oua batut.
Ca
sa fie copti bine au nevoie de 40-45 minute , dar asta este in functie de
cuptor. Se pot verifica cu scobitoarea .
Comentarii
Trimiteți un comentariu