De multa vreme am vrut sa fac aceasta prajitura . Acum am reusit si am folosit reteta de la o fata draga mie Maria . Maria va asteapta cu retete delicioase pe blogul ei Retete Merisor
Pentru 4 foi
-200
gr unt
-100
gr zahar
-3
oua
-3
linguri miere
-200
ml lapte
-1
lingurita sare
-1
lingurita bicarbonat de sodiu
-700
gr faina
Pentru crema:
-1
l lapte
-3
galbenusuri
-250
gr gris
-150
gr zahar
-1
pastaie vanilie
-1
lingura faina
-200
gr unt
-2
plicuri zahar vanilat
-1
varf lingurita sare
Extra
-720
gr gem de caise
Mod de preparare
Foile
Din
cantitatile date ies 4 foi pe care le coacem pe dosul unei tavi de 35 x40 cm .
Intr-o
cratita,pe foc mic,punem laptele, mierea , zaharul , sarea si untul si le
omogenizam amestecand incontinu.Atentie sa nu fiarba , trebuie doar sa se
topeasca untul si zaharul.
Intr-un
bol amestecam faina cu bicarbonatul .
In
mijlocul fainii punem ouale pe care le batem , in prealabil cu o furculita .
Turnam si compozitia cu miere . Trebuie sa obtinem un aluat nelipicios si usor
de intins . Acest aluat trebuie lasat la odihnit in frigider pentru jumate de
ora , dar nu este obligatoriu.
Daca
dorim sa obtinem niste foi mai inchise la culoare trebuie sa caramelizam
zaharul si apoi sa punem peste el untul , laptele , mierea si sarea .
Aluatul
il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le asezam pe fundul tavii
pentru a le coace . Fiecare foaie trebuie coapta timp de 5 minute in cuptorul
preincalzit la 180 grade.
Crema :
Intr-un
vas care se poate pune pe foc amestecam galbenusurile cu zaharul , grisul,faina
si semintele din pastaia de vanilie cu laptele rece turnam usor peste ele.
Amestecam continu in timp ce adaugam laptele ca sa nu se faca cocoloase.
Punem
vasul pe foc mic si lasam pe foc , amestecand continu pana cand obtinem o crema
groasa . Acoperim vasul cu o folie alimentara si lasam crema sa se raceasca .
Untul
moale impreuna cu zaharul vanilat il frecam pana cand obtinem un unt spumos.
Adaugam in unt cate o lingura de crema (racita) si amestecam pana cand
incorporam toata crema .
Asamblarea :
Impartim
crema in doua parti egale .
Peste
prima foaie punem jumate din crema si nivelam . Asezam a doua foaie si intindem
gemul de caise . Vine a treia foaie peste care punem crema ramasa .
Acoperim
prajitura cu folie de plastic si punem deasupra ei o greutate (un fund de lemn
mare, carti , tavi etc) . Prajitura astfel aranjata o punem la frigider si o
lasam pana a doua zi cand foile vor fi moi si o vom putea portiona frumos.
Comentarii
Trimiteți un comentariu