De ceva
vreme am vrut sa pregatesc un dobos ,dar imi era groaza sa fac foile . La
Simona noastra ,draga , am gasit o reteta de dobos cu foi coapte in tava .
Vreau sa va spun ca au iesit super bine , data viitoare vor iesi si mai bine .
A fost o prajitura dulce dar foarte gustoasa . A fost apreciata de toti
invitatii la ziua Oanei . Am facut
portie dubla si am facut foarte bine pentru ca altfel nu era suficient .
Multumesc
Simona. Mai multe retete ale Simonei le gasiti pe blogul ei Pumpkinmona.blogspot.ro/
Pentru foi:
6 oua
1 praf
de sare
120 gr
zahar
120 gr
faina
40 gr unt
Pentru crema:
3 oua
200 gr
zahar
200 gr
ciocolata 80 % cacao
1-2
linguri esenta de rom
1-2
linguri unt
250 gr
unt gras 80%
2
linguri cacao
Pentru caramel:
1
cescuta zahar
1
cescuta apa
1
lingura esenta rom
Mod de preparare
Pentru foi:
Albusurile
le batem cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam mixarea pana obtinem
o bezea.
Untul
il topim si il racim iar cand este rece frecam galbenusurile adaugand treptat
untul .
Galbenusurile
se adauga peste bezea si se mixeaza pana la incorporare.
Se adauga
faina si se amesteca cu o spatula cu miscari de jos in sus usor ca sa scoatem
cat mai putin aer din albusuri.
Se imparte compozitia in doua parti
aproximativ egale si se pune in cele doua tavi mari ale aragazului, tapetate cu
hartie de copt.
Se uniformizeaza
aluatul de foi si se coc la 170-175 grade pentru 15 minute.
Dupa ce sau racit se indeparteaza hartia de
copt si se taie fiecare foaie in trei parti egale.
Pentru crema:
Ouale
impreuna cu zaharul si romul, le punem pe baie de aburi, amestecam continuu
pana se topeste zaharul. Dupa dizolvarea zaharului mixam ouale.
Separat
se topeste ciocolata cu 1 lingura unt. Cand este rece o adaugam peste amestecul
de oua, treptat mizand continu.
Inr-un
castron , separat , mixam untul impreuna cu cacao . Untul trebuie sa fie la
temperatura camerei. Adaugam treptat in unt crema de ciocolata pana cand
terminam de incorporat tot.
Crema o
punem la frigider pentru maxim 30 minute.
Pentru caramel:
Zaharul
,apa si romul le-am pus intr-un ibric pe foc mic. Amestecam din cand in cand
,iar cand siropul incepe sa se lege si sa scada stam langa el si amestecam
incontinu . Va incepe sa se coloreze , iar cand are culoarea chihlimbarului
oprim focul . Luam o parte dintr-o foaie de aluat copt si turnam caramelul pe
ea. Cand inca este cald caramerul taiem in formele dorite (eu am traiat
triunghiuri mici ). Lasam deoparte si asamblam.
Asamblare:
Pe un
platou asezam prima foaie, o ungem cu crema (crema o impartim cam egal ) si
nivelam. Punem crema si peste ultima foaie si asezam bucatile cu caramel .
Se pune
la frigider cel putin pentru cateva ore .
Este
minunat .
Comentarii
Trimiteți un comentariu