O prajitura aerata cu o aroma intensa de vanilie si
usor acrisoara , o prajitura racoroasa si nu foarte dulce .
Ingrediente:
-8 oua
-8 linguri de zahar
-2 linguri ulei
-4 linguri faina
-10 linguri de mac macinat
-1 plic zahar vanilat
-praf de sare
-1 plic praf de copt
Crema
:
-3 galbenusuri
-4 linguri zahar
-1 pastaie vanilie
-3 linguri faina
-500 ml lapte
-200 ml frisca lichida
-370 ml gem de caise
Glazura
-200 gr ciocolata neagra
-2 linguri de lapte
-50 gr unt
Sirop
-100 ml apa
-3 linguri de zahar
Mod
de preparare
Blatul
Am folosit o tava de 30x35 cm pe care am tapetat-o cu
hartie de copt .
Albusurile impreuna cu un praf de sare le-am batut
pana au devenit spumoase. Am adaugat apoi zaharul si zaharul vanilat si am
batut in continuare pana cand s-a topit tot zaharul .
Galbenusurile le-am batut putin cu o furculita .
In albusurile batute spuma tare am pus galbenusurile .
Am incorporat bine galbenusurile in albus si apoi am
pus uleiul , faina amestecata cu praful de copt si macul macinat, cu o lingura
, nu toata cantitatea o data.
Omogenizam bine amestecand de jos in sus usor .
Turnam in tava , nivelam si dam la cuptorul incins la
180 grade pentru 20-30 minute .
Verificati blatul inainte de a opri cuptorul .
Lasam blatul sa se raceasca .
Crema
Galbenusurile le-am pus intr-o craticioara impreuna cu
zaharul si semintele de vanilie . Am amestecat in ele cu un tel si am adaugat
pe rand faina si laptele , amestecand foarte bine . Trebuie sa fim atenti sa nu
se faca cocoloase .
Punem vasul pe foc , la flacara mica si stam langa
crema pana se leaga si se ingroasa ca o budinca.
Am racit crema rapid in apa rece . Se poate lasa sa se
raceasca , daca nu va grabiti , dar trebuie acoperit vasul in care este.
Cand crema a fost rece bine , am batut in vasul unui
mixer frisca si cu o lingura am adaugat crema .
Am batut pana cand am avut o crema pufoasa .
Punem la frigider pana cand avem nevoie de ea .
Siropul:
Pe foc mic am caramelizat zaharul si cand a avut o
culoare galben aramie am pus apa si am lasat sa fiarba pana cand s-a topit tot
. Aici se pot adauga esente sau cafea .
Blatul l-am taiat in jumate si prima jumate am
asezat-o pe un platou . Am insiropat cu jumate din sirop , apoi am intins gemul
de caise si crema .
Peste crema nivelata punem cealalta parte de blat si
insiropam cu siropul ramas .
Acum pregatim glazura
.
Ciocolata se poate topi pe aburi sau in microunde dar
mie imi place sa o fac pe ochiul mic al plitei ,la foc mic .
In vasul in care topesc ciocolata pun 2 linguri de
lapte si 50 gr unt si ciocolata rupta in bucati cat mai mici. Pe foc mic
amestec tot timpul pana se topeste , dureaza cam 2 minute .
Am turnat glazura calda peste blatul umplut si am
nivelat cat mai uniform .
Am pus prajitura la rece si am asteptat, cu greu, sa
se raceasca .
Comentarii
Trimiteți un comentariu