Acest cozonac ne place tare mult.Are multa umplutura
si e foarte gustos . Eu am facut 4 cozonaci , deci am dublat cantitatile .
Ingrediente:
-200 gr margarina sau unt 82%grasime
-500 gr faina
-150 ml lapte caldut
-70 gr zahar pudra
-10 gr drojdie
-2 galbenusuri
-coaja de la o lamaie bio
-putina sare (1 varf cutit)
-1plic vanilie
Umplutura
:
-100 ml lapte
-250 gr nuca macinata
-70 gr zahar
-70 gr stafide
-100 ml lapte
-250 gr mac macinat
-70 gr zahar
-1 lingurita extras vanilie
Mod
de preparare
Aluatul
:
In primul rand trebuie sa va spun ca din cantitatile
date mi-au iesit 2 cozanaci unguresti, unul cu nuca si unul cu mac .
Intr-un bol punem faina impreuna cu margarina taiata
cubulete si cu mainile le amestecam pana cand avem un aluat nisipos.
Drojdia o dizolvam in 50 ml lapte caldut si o adaugam
peste faina .
Adaugam galbenusurile, zaharul pudra, coaja de lamaie
si putina sare .
Incepem sa framantam adaugand treptat restul de lapte
.
Cand avem un aluat compact il scoatem din bol pe masa
de lucru pe care am presarat faina si framantam pentru 3-4 minute .
Acoperim aluatul cu o folie de plastic si il punem la
frigider pentru 30-40 minute.
Pana cand aluatul sta la frigider pregatim umpluturile .
Intr-o cratita punem laptele impreuna cu zaharul si
stafidele pe foc . Amestecam pana cand zaharul se topeste si laptele incepe sa
fiarba . Turnam laptele cald peste nuca macinata si omogenizam .
Procedam la fel si cu umplutura de mac .
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in jumate
. O jumate o lasam pe blatul de lucru iar pe cealalta o invelim din nou in
folie de plastic si o punem la frigider .
Aluatul ramas il modelam putin si incepem sa il
intindem (fara a mai pune faina pe blat,daca se poate ) intr-o foaie cat mai
subtire .
Pe aluat intindem nuca cat mai uniform si incepem sa
formam cozonacul.Luam marginile si le punem peste umplutura si apoi rulam cu
grija , cat mai strans . Cand ajungem aproape de capat ungem marginea cu putin
albus de ou batut pentru a se lipi marginea de aluat. Rulam pana la capat.
Asezam cozonacul in tava , il acoprim cu folie de
plastic si il punem la frigider .
Scoatem jumatea de aluat ramasa si procedam la fel .
Cand sunt gata amandoi ii ungem cu galbenus de ou si
ii punem la copt in cuptorul incins la 180 grade pentru 30-40 minute .
Pentru a se pastra proaspeti dupa ce s-au racit se
inveles in folie de plastic .
Comentarii
Trimiteți un comentariu