Baigli




Acest cozonac ne place tare mult.Are multa umplutura si e foarte gustos . Eu am facut 4 cozonaci , deci am  dublat cantitatile .

Ingrediente:
-200 gr margarina sau unt 82%grasime
-500 gr faina
-150 ml lapte caldut
-70 gr zahar pudra
-10 gr drojdie
-2 galbenusuri
-coaja de la o lamaie bio
-putina sare (1 varf cutit)
-1plic vanilie

Umplutura :
-100 ml lapte
-250 gr nuca macinata
-70 gr zahar
-70 gr stafide

-100 ml lapte
-250 gr mac macinat
-70 gr zahar
-1 lingurita extras vanilie

Mod de preparare

Aluatul :

In primul rand trebuie sa va spun ca din cantitatile date mi-au iesit 2 cozanaci unguresti, unul cu nuca si unul cu mac .

Intr-un bol punem faina impreuna cu margarina taiata cubulete si cu mainile le amestecam pana cand avem un aluat nisipos.

Drojdia o dizolvam in 50 ml lapte caldut si o adaugam peste faina .
Adaugam galbenusurile, zaharul pudra, coaja de lamaie si putina sare .
Incepem sa framantam adaugand treptat restul de lapte .
Cand avem un aluat compact il scoatem din bol pe masa de lucru pe care am presarat faina si framantam pentru 3-4 minute .
Acoperim aluatul cu o folie de plastic si il punem la frigider pentru 30-40 minute.

Pana cand aluatul sta la frigider pregatim umpluturile .

Intr-o cratita punem laptele impreuna cu zaharul si stafidele pe foc . Amestecam pana cand zaharul se topeste si laptele incepe sa fiarba . Turnam laptele cald peste nuca macinata si omogenizam .

Procedam la fel si cu umplutura de mac .

Scoatem aluatul din frigider si il impartim in jumate . O jumate o lasam pe blatul de lucru iar pe cealalta o invelim din nou in folie de plastic si o punem la frigider .

Aluatul ramas il modelam putin si incepem sa il intindem (fara a mai pune faina pe blat,daca se poate ) intr-o foaie cat mai subtire .

Pe aluat intindem nuca cat mai uniform si incepem sa formam cozonacul.Luam marginile si le punem peste umplutura si apoi rulam cu grija , cat mai strans . Cand ajungem aproape de capat ungem marginea cu putin albus de ou batut pentru a se lipi marginea de aluat. Rulam pana la capat.

Asezam cozonacul in tava , il acoprim cu folie de plastic si il punem la frigider .

Scoatem jumatea de aluat ramasa si procedam la fel .



Cand sunt gata amandoi ii ungem cu galbenus de ou si ii punem la copt in cuptorul incins la 180 grade pentru 30-40 minute .

Pentru a se pastra proaspeti dupa ce s-au racit se inveles in folie de plastic .





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prajitura Betivul Izodor

Feli londoneze