Un
cozonac foarte gustos si foarte usor de facut . Trebuie sa va spun ca din
cantitatile date iese doar un cozonac mare , eu am facut portie dubla.
Este
un cozonac pufos .
Ca
si umplutura se poate folosi mac, rahat, cacao sau doar nuca .
Ingrediente:
-500
gr faina
-250-270ml
apa carbogazoasa
-coaja
razuita de la o lamaie bio
-10
gr drojdie uscata
-pudra
de scortisoara
-50
ml ulei
-120
gr zahar
Pt
umplutura
-250
gr nuca
-100
gr merisoare
-esenta
rom
Mod de preparare
Faina
o cernem daca este nevoie
Apa
o incalzim putin si dizolvam in ea drojdia uscata impreuna cu 2 linguri de
zahar.
Facem
o mica adancitura in faina si punem zaharul , scortisoara, uleiul , coaja
razuita de lamaie si apa cu drojdia .
Framantam
pana cand avem un aluat ferm si nelipicios .
Acoperim
aluatul cu un prosop curat sau cu o folie de plastic si il punem intr-un loc
caldut .
Asteptam
sa creasca pana isi dubleaza volumul(cam 45 minute , dar depinde de temperatura
din incapere).
Pana
creste aluatul facem umplutura :
-nuca
prajita o maruntim sau chiar o puteti macina ;
-merisoarele
le amestecam cu esenta de rom si le lasam sa traga esenta .
Pe
masa infainata sau unsa cu ulei turnam aluatul si il intindem pana cand obtinem
o foaie de aluat groasa cam de 0.5 mm.
Pe
aluatul intins punem cu mana nuca si merisoarele . Rulam aluatul si il asezam
in tava de copt.
Acoperim
cozonacul cu o folie de plastic unsa cu ulei si il lasam sa creasca din nou
pentru inca 30-45 minute .
Il
punem la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40 minute .
Comentarii
Trimiteți un comentariu