Placinta taraneasca cu dovleac



 O pracinta dulce, de sezon cu deliciosul dovleac placintar .
 In cadru provocarii Mistery box de luna aceasta Monica cu al sau blog Monya's ne-a adus ca si ingredient vedeta Dovleacul bun , aromat si dolofan .Am raspuns provocarii cu o reteta simpla de placinta .Mai am o idee de ceva bun pentru aceasta provocare si sper ca timpul si evenimentele sa-mi permita sa o pun in practica.





Ingrediente:
-500 gr faina
-1 praf de copt
-4 linguri untura
-100ml lapte
-1 ou
-coaja de la o lamaie
-3-4 linguri zahar
-1 lingurita scortisoara/nucsoara/pudra ghimbir 
Pt umplutura
-1.5kg dovleac placintar
-zahar (in functie de dulceata dovleacului)
-1 lingurita scortisoara
-100 gr unt
-50 ml ulei


Mod de preparare
Faina o amestecam intr-un bol cu praful de copt. Zaharul il dizolvam in lapte si turnam peste faina. Punem untura , oul batut usor cu furculita , scortisoara si coaja de lamaie . Framantam cu mainile (sau se poate folosi un robot)  pana cand obtinem un aluat compact , nelipicios pe care sa il putem intinde. In functie de umiditatea fainii poate mai trebuie adaugata 1-2 linguri .
Acoperim cu o folie si dam la frigider pentru jumate de ora.
Dovleacul placintar il razuim si in 100 gr unt+50 ml ulei il calim impreuna cu zaharul si aromele pe care le doriti pana se inmoaie putin .

Lasam sa se raceasca.
Ca sa coacem prajitura avem nevoie de o tava de 30x25 cm . Nu trebuie unsa si nici de hartie de copt nu este nevoie. Trebuie sa fie curata si uscata foarte bine .
Intindem jumate din aluat ca sa acoperim fundul tavii. Cu o furculita intepam din loc in loc aluatul .
Peste aluat intindem dovleacul calit usor si il nivelam .
Acoperim cu aluatul ramas si apasam usor ca sa se niveleze tot.
Deasupra ungem cu un ou batut cu putin lapte .
Cu o fuculita intepam din loc in loc aluatul , Oanei ii place sa intepe aluatul :)


Dam tava in cuptorul incins la 180 grade pentru 30 minute , se va rumeni frumos deasupra.
Dupa ce se raceste se poate pudra cu zahar



P.S Dovleacul il puteti face cat doriti de dulce si se poate aroma cu scortisoara , vanilie, menta sau se poate adauga nuca taiata grosier sau fructe de padure .



Comentarii

Trimiteți un comentariu