Prajitura cu foi caramel , crema de lapte si dulceata de caise

O prajitura foarte gustoasa . Desi nu sunt adepta prajiturilor cu foi pentru ca mi se pare ca pierd mult timp cu ele asta mi-a placut . Cu foile se poate lucra usor , se indind bine si se coc rapid .





Ingrediente:

Pentru 4 foi
-2 oua
-12 linguri zahar
-20 linguri apa
-10 linguri ulei
-sare
-1 lingurita bicarbonat de sodiu
-1/2 plic praf de copt
-1 lingurita zeama de lamaie
-850-900 gr faina
-1 lingurita scortisoara
-sucul de la o portocala (100 ml)

Pentru crema:
-1000 ml lapte
-5 linguri zahar
-1 plicuri zahar vanilat
-1 pastaie vanilie
-5 linguri amidon
-200 ml frisca
In plus:
-400 gr dulceata de caise
-100 gr ciocolata + 50 gr unt


Mod de preparare
Punem zaharul,pe foc mic pentru al caramelize. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa , aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul .
Dam siropul la racit .
Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie .
Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahat , adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt.
Punem scortisoara macinata si faina  putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine  lucios si putin lipicios.
Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor.
Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca.

Impartim aluatul in patru parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25x30)
Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem .
Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.
Crema :
Amidonul cu semintele din pastaia de vanilie , zaharul vanilat si zaharul le punem intr-o oala mica . Adaugam treptata laptele amestecand sa nu se faca amidonul gogoloase. Punem pe foc mic si amestecam pana se face ca si o budinca mai groasa. Lasam la racit acoprita cu folie alimentara .
Cand este rece batem frisca si amestecam cu budinca de lapte .

Asamblarea prajiturii :
Intr-o tava  asezam prima foaie si turnam peste ea jumate din crema asezam deasupra a doua foaie si ungem cu dulceata de caise . Punem a treia foaie si o ungem cu crema ramasa . Asezam deasupra a patra foaie si facem glazura:  ciocolata impreuna cu untul o topim  pe bain marin sau la microunde.
Turnam glazura deasupra , nivelam si dam la frigider.







Comentarii