Pogaci cu jumari

O reteta care imi este draga si care in perioada de iarna se pregateste destul de des .



Ingrediente:
-1 kg faina
-200 ml smantana
-100 ml zer sau lapte
-25 gr drojdie
-2 linguri jumari macinate pt aluat  +4 linguri de jumari pentru uns foile
-1 lingura untura
-sare
-1 lingurita zahar
-2 oua pentru aluat +1 pentru uns
Optional : chimen, susan

Mod de preparare
Drojdia o dizolvam in zerul caldut impreuna cu lingura de zahar si o lingura de faina si lasam sa creasca cam 10 minute .
Faina cernuta o asezam intr-un bol si adaugam smantana, sare, 2 linguri de jumari , untura , ouale batute usor cu furculita si la final zerul cu drojdia . Framantam un aluat dens si nelipicos si lasam la loc caldut sa creasca cam o ora . Trebuie sa creasca bine . Daca in incapere nu este cald se poate pune 40 gr drojdie.

Cand a crescut impartim aluatul in doua partie egale. Intindem prima parte , o ungem cu jumari (1 lingura ar trebui sa fie de ajuns , dar depinde de marimea aluatului) si o impaturim aducand marginile una peste alta. Lasam sa stea 15 minute . Pana cand prima parte se odihneste intindem ce-a de-a doua .


Dupa 15 minute intindem din nou prima parte si ungem din nou cu o lingura de jumari, impachetam din nou si lasam sa se odihneasca.
Procedam la fel si cu cealalta parte.
Pregatim tavile cu foaie de copt .
Intindem primul aluat si taiem rotunde sau cu orice alta forma doriti . asezam pe tava cu putin loc intre ele , acoperim cu un prosop si lasam sa stea putin .
Intindem si taiem pana cand terminam tot aluatul .
Ungem fiecare bucata cu oua  si impungem usor cu furculita de cateva ori.
Dam tavile la cuptorul incins la 180 grade pana se rumenesc usor .
Se poate presara deasupra chimen, susan sau seminte de floarea soarelui . 


Comentarii