Treceți la conținutul principal

Printfriendly

Baigli



Baigli este o reteta ungureasca de cozonac cu o umplutura generoasa de nuca sau mac. Eu am facut reteta de la  o buna prietena de-a mea a carui sot este maghiar .
Din cantitatile date ar fi iesit 4 cozonaci de 25 cm lungime , dar cum eu am ajutor in bucatarie au iesit doar 3 si inca cativa micuti si cu forme ciudate.
Mai trebuie s ava spun ca am folosit Green Sugar , dar acesta poate fi inlocuit cu zahar.



Ingrediente
-500 gr faina
-100 gr unt
-100 gr untura
-2 galbenusuri
-100 ml lapte
-70 gr Green Sugar sau 100 gr zahar (pudra de preferinta)
-1 lingura smantana
-20 grame drojdie
-coaja de la o lamaie
-esenta rom
Umplutura:
- 200 gr mac macinat
-200 gr nuca macinata
-100 ml lapte
-2 albusuri
-100 gr Green Sugar sau 200 gr zahar
Extra : 1 ou + 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare :
Laptele il incalzim putin si dizolvam in el drojdia , adaugam o lingura de indulcitor sau zahar si una de faina si amestecam bine . Lasam acoperit pana pregatim restul ingredientelor.
Faina cernuta o punem intr-un castron si adaugam untura la temperature camerei , untul,smantana si indulcitorul sau zaharul batut usor cu furculita impreuna cu galbenusurile, esentele si  coaja rasa de lamaie.


Framantam pana cand obtinem un aluat care se desprinde de pe maini .In functie de umiditatea din bucatarie , de calitatea smantanii si de marimea galbenusului poate va trebui sa mai adaugati putina faina sau lapte .

Punem aluatul in frigider pentru 30 minute acoperit .
Pana cand se odihneste aluatul facem umpluturile :
Vom bate 1 albus+ 50 gr indulcitor sau 100  gr zahar pe care le adaugam peste mac,adaugam si 100 ml lapte si omogenizam .
Peste nuca vom adauga restul de ingrediente ramase : 1 albus +50 gr indulcitor sau 100 gr zahar  si 100 ml lapte .
Aluatul il impartim in patru parti si il intindem pe rand cate o foaie.
Restul bucatilor le punem la frigider acoperite pana cand terminam cu prima. Aluatul trebuie pastrat in frigider pentru a nu dospi .
Punem jumate din umplutura (mac sau nuca)  si rulam , dar sa nu uitam sa stangem capetele pentru a nu curge umplutura . Asezam primul cozonac in tava si dam tava la frigider.

Procedam la fel cu toate celelalte bucati , iar dupa fiecare cozonac sa nu uitati  sa puneti tava inapoi in frigider.
Porniti cuptorul si bateti oul cu care vom unge cozonacul.
Ungem bine cozonacii , presaram deasupra scortisoara macinata si dam la cuptorul incins pana este copt . Se poate face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este facut .
Baigli se taie intotdeauna bine racit si se pastreaza infoliat pentru a nu se intari.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cosulete cu dulceata de prune si nuca

O reteta pe care eu o ador , sunt usor de facut , se pastreaza foarte bine si sunt bune pentru orice eveniment. Colindatorii nostri le-au adorat . Din cantitatile date mi-au iesit 45 bucati .

Prajitura Betivul Izodor

O prajitura betiva rau de tot , gustul de rom si usor de alcool este cel care predomina in aceasta prajitura , dar este gustoasa si relative uspr de facut .Din pacate poze din timpul prepararii am doar de la blat si nuca macinata , s-a terminat bateria aparatului foto asa ca am renuntat . 

Feli londoneze

O prajitura foarte gustoasa cu aluat fraged , gem de caise si bezea cu nuca . Este o  prajitura perfecta pentru a fi luata la drum sau la un picnic.
Reteta o am de la o doamna nemtoaica din Timisoara , o doamna foarte draguta si foarte priceputa. Aceasta doamna care are o varsta foarte frumoasa face niste prajituri foarte aspectuoase si gustoase .