Placinta cu prune sau mosocoarna

Este o placinta cu prune pe care o facea bunica in cuptorul de paine traditional. In zona noastra ii spune mosocoarna si se face vara , din prune nealtoite si din aluat de paine. 
Eu nu am facut-o cu aluat de paine ci am optat pentru un aluat mai pufos care aduce a cozonac .





Ingrediente:
Pt aluat :
-500 gr faina cernuta
-25 gr drojdie
-250 ml lapte caldut
-3 linguri zahar
-praf de sare
-100 gr unt
- 1 galbenus de ou
Pt umplutura :
-500 gr prune fara samburi (aproximativ)
-3 linguri gris
Extra:
-1ou

Mod de preparare
In laptele caldut dizolvam drojdia proaspata , impreuna cu zaharul  si o lingura de faina . Acoperim si lasam sa stea putin (10 minute).
Intr-un alt vas punem faina , untul, praful de sare si galbenusul de ou batut in prealabil cu furculita . Turnam laptele in mijlocul faini si framantam aluatul pana devine elastic si se desprinde de maini (in functie de faina folosita si de umiditatea din incapere se poate sa mai trebuiasca adaugata putina  faina). Il acoperim cu un prosop si il lasam sa stea la loc caldut pana creste ( 30 minute) .

Pregatim o tava de 20x30  si impartim aluatul in doua parti egale.
Intindem prima jumate si o asezam in tava . Cu o furculita impungem din loc in loc aluatul.
Presaram deasupra 2 linguri de gris , acesta va absorbi sucul din prune. 


Asezam deasupra prunele (eu am pus cate o jumate de pruna pana cand am acoperit tot aluatul ).
Intindem jumatatea cealalta de aluat si o asezam deasupra prunelor . Apasam putin pe margini ca sa se uneasca cele doua foi. Cu un ou batut ungem bine aluatul si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pana se rumeneste frumos , si s-a copt.






Comentarii