Cozonac cu mar si scortisoara


Este un cozonac pufos si foarte aromat datorita scortisoare in cantitate destul de generoasa. Este o reteta pe care am vazut-o pe Bucataras.ro la Corina http://www.bucataras.ro/retete/cozonacfelii-cu-scortisoara-si-mere-pullapart-bread-66640.html  si mi-a facut cu ochiul. Am modificat putin deoarece am pus doar galbenusul de la oua si atunci a trebuit sa maresc putin cantitatea de lapte si la umplutura am pus mai putin zahar si mai multa scortisoara .
Din cantitatile date iese un singur cozonac nu foarte mare , eu l-am copt intr-o tava de chec 25x12 cm.


Pt aluat :
-400 gr faina
-150 ml lapte
-60 gr unt la temperatura  camerei
-2 galbenusuri de oua
-100 gr zahar
-20 gr drojdie (1 cub)
-coaja razuita de la o lamaie
Pt umplutura:
-60 gr unt moale
-2 lingurite scortisoara
-3 linguri zahar
-2 mere
-zeama de la o jumate de lamaie

Mod de preparare
Incalzim 50 ml lapte , nu foarte tare , atat doar cat sa fie caldut . Dizolvam in el drojdia impreuna cu o lingura de zahar si una de faina . Amestecam bine si lasam la loc caldut pentru 10 minute. In acest timp pregatim faina (o cernem ) intr-un bol maricel .
Frecam untul cu zaharul ramas si cu galbensurile .
In faina facem o groapa mica in mijloc si punem drojdia dizolvata , untul amestecat cu ouale si zaharul si restul de lapte precum si coaja razuita de lamaie si incepem sa framantam. Trebuie framantat pana devine neted si nelipicios . Il acoperim cu un prosop si il punem la dospit intr-un loc caldut si fara curenti cam o ora , sau pana isi dubleaza volumul .
Merele le curatam de coaja si de seminte si le stropim cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze. Amestecam zaharul cu scortisoara si cu untul pana avem o crema uniforma ca si culoare.

Cand aluatul a dospit il intindem pe masa cu faina , subtire ,cam de 1 cm grosime. Il ungem cu untul frecat cu scortisoara si zahar si il taiem in patrate , incercam sa fie cat mai uniforme , de marime cam de 5x8 cm.
Pregatim o tava de chec de 25x12 cm pe care o ungem cu unt si incepem sa facem cozonacul.

Punem pe fiecare felie cate doua bucati de mar si feliile una peste alta ca si cum am face un sandwich . Punem pana cand terminam tot aluatul .
Luam aluatul si il punem in tava . Acoperim cu o folie de plastic si cu un prosop si lasam inca 30 minute la dospit la loc caldut .


Punem tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 35-40 minute .



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prajitura Betivul Izodor

Feli londoneze