Treceți la conținutul principal

Printfriendly

Panettone







Este o reteta traditional italiana care ia destul de mult timp , adica undeva aproape de 24 ore dar care , zic eu, merita efortul . Este foarte pufos si foarte gustos si pe deasupra fara conservati sau alte prafuri care il fac sa tina cu lunile . Eu vi-o recomand cu drag , mai ales daca vreti sa mai schimbati cate ceva in preparatele de sarbatori .
Daca aveti masina de paine sau un robotel din acela care si framanta va sfatuiesc sa le folositi . Este un aluat cu care se lucreaza destul de greu cu mana. Nu este imposibil dar cred ca este mult mai usor cu acele ajutoare .
Am citit multe retete dar cea care m-a convins sa o testez a fost retetea Laurei Laurentiu http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/panettone.html. Multumesc pentru inspiratie , chiar a meritat .

Panettone

Ingrediente :
Primul aluat :
-25 grame drojdie proaspata
-125  grame zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-6 bucati galbenus
-150 ml apa
-125 gr margarina Rama mit butter sau unt moale
-500 grame faina 000
Al doilea aluat:
-primul aluat
-125 grame zahar
-1 lingura miere de albine(20 grame)
-50 ml apa
-6 galbenusuri
-250 grame faina 000
-120 gr margarina Rama mit butter sau unt moale
-150 grame stafide ( 100 stafide negre+50 stafide aurii)
-50 ml rom
-coaja confiata de citrice sau coaja de portocala

Mod de preparare:

Primul aluat
Dizolvam drojdia in 150 ml apa calduta
Jumate din galbenusuri (3 bucati ) le batem usor cu zaharul si cu zaharul vanilat . Deasupra acestora punem apa cu drojdia dizolvata  si omogenizam . 

Punem totul intr-un castron mare si adaugam 500 gr de faina de foarte buna calitate ( 000 ). Se lucreaza destul de greu cu aluatul cu mana , dar merita . In cazul in care aveti acasa o masina de framantat o puteti pune la treaba .
Adaugam pe rand restul galbenusurilor  si framantam pana la incorporare . Margarina bucati mici sau untul trebuie sa fie la temperature camerei . Le adugam si framantam inca 10 minute .

Trebuie sa avem un aluat nelipicios si elastic , dar este destul de moale .
Aluatul il lasam in castronul mare , il acoperim cu un prosop ud si stors foarte bine si cu o folie de plastic . Il punem la loc caldut , la temperatura relativ constanta (25 grade) si fara curentii de aer 12 ore .

Va creste si va umple tot castronul cu un aluat foarte aerat .
Eu am inceput sa prepar primul aluat vineri in jur de ora 19 , prepararea mi-a luat cam 1 ora , iar sambata dimineata am continuat cu al doilea aluat .
Al doilea aluat .
Punem stafidele la inmuiat in 50 ml rom .
Primul aluat il desprindem de pe peretii vasului si adaugam zaharul , 50 ml apa , mierea si jumate din galbenusuri (3 bucati ) . Incepem sa framantam si  cand ingredientele adugate s-au incorporat punem faina(250 gr) si pe rand restul galbenusurilor (3 bucati). Framantam pana cand avem un aluat elastic adaugand bucatele de margarina sau unt care sunt la temperatuta camerei .
Adaugam si stafidele bine stoarse de rom si coaja rasa de portocala sau coaja confiata de citrice. Se framanta bine de tot , cam 10 minute . Avem un aluat elastic dar cam moale .
Lasam aluatul la dospit o ora la loc caldut si fara curenti dupa care il turnam in formele pregatite in prealabil .


 Eu am folosit o forma de guguluf destul de mare , si doua craticioare (una de 2 litri , si una de 1.5 litri ) pe care le-am uns cu unt si le-am tapetat cu hartie de copt impaturita in patru . Forma de guguluf din silicon am uns-o doar cu unt .
Lasam aluatul la dospit in forme pana cand umple toata forma (cam 4 ore) .
Pornim cuptorul si il incalzim la 180 grade . Dam aluatul la cuptor si il lasam sa se coaca . Eu dupa 20 minute am observant ca este cam prins deasupra asa ca l-am acoperit cu o folie de aluminiu . Facem testul cu scobitoarea dupa aproximativ 35 minute . Sunt gata cand iese scobitoarea curate .
Se scot din cuptor si se lasa la racit in forme de preferinta cu fundul in sus .



Comentarii

  1. La multi ani, Anca! Toate cele bune si un an cu sanatate, cu bucurii! Va pupam!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cosulete cu dulceata de prune si nuca

O reteta pe care eu o ador , sunt usor de facut , se pastreaza foarte bine si sunt bune pentru orice eveniment. Colindatorii nostri le-au adorat . Din cantitatile date mi-au iesit 45 bucati .

Prajitura Betivul Izodor

O prajitura betiva rau de tot , gustul de rom si usor de alcool este cel care predomina in aceasta prajitura , dar este gustoasa si relative uspr de facut .Din pacate poze din timpul prepararii am doar de la blat si nuca macinata , s-a terminat bateria aparatului foto asa ca am renuntat . 

Feli londoneze

O prajitura foarte gustoasa cu aluat fraged , gem de caise si bezea cu nuca . Este o  prajitura perfecta pentru a fi luata la drum sau la un picnic.
Reteta o am de la o doamna nemtoaica din Timisoara , o doamna foarte draguta si foarte priceputa. Aceasta doamna care are o varsta foarte frumoasa face niste prajituri foarte aspectuoase si gustoase .