Loukomades- Gogosi grecesti


             Aceasta reteta este una traditional greceasca plina de miere si parfumata cu aroma de scortisoara . Este o reteta care merge foarte repede , mult mai repede decat gogosi care trebuie sa stea sa dospeasca .


   
       Am facut-o din dorinta de a incerca acasa aroma Greciei  ca mi-e tare dor de mare , de soare si de peisajele superbe ale frumoasei tari.
      Am incercat mai multe retete din Grecia si voi reveni cu ele pe masura ce reusesc sa le editez . Le voi posta intr-o eticheta separata ca sa poata fi gasite rapid . 

Ingrediente
Pt aluat :
-1plic  drojdie uscata
-100 apa calduta
-750 gr faina
-un praf de sare
-3 linguri miere
-3 linguri zahar
-apa
-50 ml ouzo
-1lingurita scortisoara
Sirop:
-2 cani miere
-0.5 cana zahar
-0.5 cana apa
-scortisoara
-1/2 lamaie
Pt copt: ulei 0.5 litri

Mod de preparare:

In 100 ml apa calduta dizolvam drojdia , o acoperim si o lasam 10 minute sa se odihneasca.
Intr-un castron punem faina , sare , mierea, scortisoara si zaharul iar in mijloc turnam apa cu drojdia . Adaugam si ouzo (este optional) si mai adaugam apa pana cand obtinem un aluat de consistenta galustelor de faina .

Lasam aluatul deoparte pana cand punem la incins uleiul, aluatul nu trebuie lasat la dospit .
Intr-un vas cu pereti inalti punem 0.5 litri ulei si il lasam sa se incinga. Cand este foarte cald punem cu lingura din aluat ( eu am folosit 2 linguri pentru a putea modela putin aluatul) si coacem pana se rumenesc frumos pe ambele parti.

Scoatem cu o paleta pe servetele ca sa se absoarba excesul de ulei .
Siropul : Punem apa , impreuna cu zaharul, scortisoara si lamaia(spalata si taiata in jumate)  la fiert . Cand s-a topit zaharul  luam deoparte si lasam sa se raceasca putin . Scoatem lamaie si o stoarcem in sirop. Adaugam mierea si amestecam pana se dilueaza complet .

Se stropesc gogosile din abundenta cu siropul .




Comentarii