Treceți la conținutul principal

Printfriendly

Branzoici

Cand eram mica bunica ne facea "pupi cu scoaca", asa le spunea la noi . Erau extrem de bune si gustoase, copate in cuptorul acela mare ars cu lemne . Toata curtea mirosea a branzoici . Mi-e tare dor de acele vremuri ....


Ingrediente:
Pt aluat
-1 kg faina
-10 gr drojdie
-2 galbenusuri
-2 linguri zahar
-coaja razuita de la o lamaie
-seama din jumate de lamaie
-2 linguri ulei
-250 ml lapte
-praf de sare
Pt umplutura:
-750 gr branza dulce de vaci
-3 oua
-200 gr zahar pudra (sau mai mult )
-1-2 linguri de gris
-stafide (optional)
-coaja de lamaie
-esenta rom
Extra :
-1ou

Mod de prepapare
Faina o cernem si o asezam intr-un vas .
 Laptele il incalzim putin , punem un pic de sare, zaharul , drojdia si o lingura de faina si amestecam . Lasam acoperit cu un prosop cam 10 minute.

In faina cernuta facem o groapa in mijloc , razuim coaja de la lamaie, stoarcem si zeama  , punem galbenusurile , uleiul si le amestecam acolo , aducand putina  faina. Turnam si laptele si incepem sa framantam cu mainile sau se poate framanta cu robotul . 
In functie de faina e care o folositi, se poate sa mai trebuiasca adaugata apa . Trebuie sa aveti un aluat ca de cozonac ,nelipicios si pufos.
Framantam cam 15 minute , acoperim vasul cu un prosop curat si lasam sa se odihneasca si sa creasca cam o jumate de ora , la loc caldut .
Pana atunci pregatim umplutura : branza de vaci o zdrobim cu furculita sau cu mixerul, adaugam ouale , zaharul , coaja de lamaie, esenta de rom si amestecam bine . Gustati sa vedeti daca mai trebuie zahar. Daca branza este moale adaugati 1-2 linguri de gris .Daca doriti puteti adauga 50 gr stafide inmuiate in esenta de rom.  
Pregatim o tava si incalzim cuptorul .
Scoatem aluatul din vas pe masa de lucru presarata cu faina . Intindem o foaie nu foarte subtire (cam 0.5cm grosime) , taiem patratele 10x10 (nu are nimic daca mai sunt si colturi , oricum le vom putea strange) . Pe fiecare bucata de aluat punem cate o lingura de branza  . Strangem colturile , ca si cum am ridica ceva de toate colturile , strangem si sucim . Apasati bine aluatul si aveti grija sa nu ramana nici un pic de branza neacoperita cu aluat . Asezati in tava fiecare bucata cu colturile in jos .
Cand le-am terminat pe toate batem un ou si ungem fiecare bucata .
Dam tava la cuptor si cand sunt rumenite frumos (30-40 minute) sunt gata . Sunt bune calde dar si reci .



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cosulete cu dulceata de prune si nuca

O reteta pe care eu o ador , sunt usor de facut , se pastreaza foarte bine si sunt bune pentru orice eveniment. Colindatorii nostri le-au adorat . Din cantitatile date mi-au iesit 45 bucati .

Prajitura Betivul Izodor

O prajitura betiva rau de tot , gustul de rom si usor de alcool este cel care predomina in aceasta prajitura , dar este gustoasa si relative uspr de facut .Din pacate poze din timpul prepararii am doar de la blat si nuca macinata , s-a terminat bateria aparatului foto asa ca am renuntat . 

Feli londoneze

O prajitura foarte gustoasa cu aluat fraged , gem de caise si bezea cu nuca . Este o  prajitura perfecta pentru a fi luata la drum sau la un picnic.
Reteta o am de la o doamna nemtoaica din Timisoara , o doamna foarte draguta si foarte priceputa. Aceasta doamna care are o varsta foarte frumoasa face niste prajituri foarte aspectuoase si gustoase .