Branzoici

Cand eram mica bunica ne facea "pupi cu scoaca", asa le spunea la noi . Erau extrem de bune si gustoase, copate in cuptorul acela mare ars cu lemne . Toata curtea mirosea a branzoici . Mi-e tare dor de acele vremuri ....


Ingrediente:
Pt aluat
-1 kg faina
-10 gr drojdie
-2 galbenusuri
-2 linguri zahar
-coaja razuita de la o lamaie
-seama din jumate de lamaie
-2 linguri ulei
-250 ml lapte
-praf de sare
Pt umplutura:
-750 gr branza dulce de vaci
-3 oua
-200 gr zahar pudra (sau mai mult )
-1-2 linguri de gris
-stafide (optional)
-coaja de lamaie
-esenta rom
Extra :
-1ou

Mod de prepapare
Faina o cernem si o asezam intr-un vas .
 Laptele il incalzim putin , punem un pic de sare, zaharul , drojdia si o lingura de faina si amestecam . Lasam acoperit cu un prosop cam 10 minute.

In faina cernuta facem o groapa in mijloc , razuim coaja de la lamaie, stoarcem si zeama  , punem galbenusurile , uleiul si le amestecam acolo , aducand putina  faina. Turnam si laptele si incepem sa framantam cu mainile sau se poate framanta cu robotul . 
In functie de faina e care o folositi, se poate sa mai trebuiasca adaugata apa . Trebuie sa aveti un aluat ca de cozonac ,nelipicios si pufos.
Framantam cam 15 minute , acoperim vasul cu un prosop curat si lasam sa se odihneasca si sa creasca cam o jumate de ora , la loc caldut .
Pana atunci pregatim umplutura : branza de vaci o zdrobim cu furculita sau cu mixerul, adaugam ouale , zaharul , coaja de lamaie, esenta de rom si amestecam bine . Gustati sa vedeti daca mai trebuie zahar. Daca branza este moale adaugati 1-2 linguri de gris .Daca doriti puteti adauga 50 gr stafide inmuiate in esenta de rom.  
Pregatim o tava si incalzim cuptorul .
Scoatem aluatul din vas pe masa de lucru presarata cu faina . Intindem o foaie nu foarte subtire (cam 0.5cm grosime) , taiem patratele 10x10 (nu are nimic daca mai sunt si colturi , oricum le vom putea strange) . Pe fiecare bucata de aluat punem cate o lingura de branza  . Strangem colturile , ca si cum am ridica ceva de toate colturile , strangem si sucim . Apasati bine aluatul si aveti grija sa nu ramana nici un pic de branza neacoperita cu aluat . Asezati in tava fiecare bucata cu colturile in jos .
Cand le-am terminat pe toate batem un ou si ungem fiecare bucata .
Dam tava la cuptor si cand sunt rumenite frumos (30-40 minute) sunt gata . Sunt bune calde dar si reci .



Comentarii