Eclere cu crema de vanilie


Aceasta retete este din cartea de bucate a Silviei Jurcovan . Pe parcursul timpului am incercat mai multe retete de eclere…..aluat oparit , dar aceasta mi s-a parut cea mai economica .


Ingrediente:

Pt aluatul :
-125 gr faina
-100 gr ulei sau margarina
-250 ml apa
-putina sare
-3 oua mari
Pt crema :
-250 ml lapte
-3 galbenusuri
-200 ml frisca lichida
-1 baton vanilie
-3 linguri zahar
-2 linguri faina

Mod de preparare
Intr-o craticioara de 1 litru se pun la fiert apa , grasimea si sarea. Cand da primul clocot se da deoparte craticioara si se adauga toata faina o data amestecand energic . Trecem din nou pe foc , dar de preferinta nu direct pe flacara . Mai amestecam de cateva ori pana cand aluatul se dezlipeste de cratita . Luam de pe foc si lasam putin la racit . Cand este aproape rece se adauga ouale unul cate unul amestecand bine dupa fiecare .
Pe o tava mare tapetata cu hartie de copt vom pune gramajoare de aluat ( cu lingurita sau cu un pos) , lasati distanta intre ele deoarece vor creste la cuptor.

Punem tava in cuptorul preincalzit la 200 grade .
Atentie mare : dupa 10 minute dupa ce le-am introdus reducem focul (de la 200 la 180 grade), si nu deschidem cuptorul in primele 20 minute . Trebuie coapte cam 30 minute , nu mai putin .


Crema :
Intr-o oala punem ouale, faina si zaharul si le amestecam bine , adaugam laptele si semintele de vanilie . Pastaia de vanilie o taiem pe lungime si scoatem toate semintele din ea., omogenizam foarte bine . Punem pe foc mic si amestecam continuu pana se intareste .
Acoperim oala cu o folie de plastic si racim rapid ( in apa rece).
Frisca o batem tare si amestecam cu crema racita .
Umplem eclerele si le punem la rece pe un platou acoperite cu o folie ca sa nu se usuce. Innainte de servire se pot orna cu crema , frisca simpla sau ciocolata .

Aluatul copt se poate pastra mai mult timp in hartii de plastic inchise ermetic sau congelate . 





Comentarii