Chec cu cardamon


Azi va propun o reteta de chec cu un condiment mai putin cunoscut la noi , cardamon .


Am primit nu de multa vreme un pachet cu mai multe condiment pe care nu le-am mai folosit pana acum . Am cautat informatii pe net despre ele si am inceput sa le utilizez fiind foarte atenta la gust, aroma , si la cat de mult se poate percepe in preparat condimentul .
            Primul dintre ele este acest : cardamon despre care am scris putin azi , dupa ce am studiat o gramada de situri .
           Cardamonul  este un condiment prea putin cunoscut la noi in tara , dar el apare inca din antichitate cand se spune ca era cultivat in Gradinile suspendate ale Babilonului , una dintre cele sapte minuni ale lumii care se crede ca au fost construite de asirieni in nordul Mesopotanie (Irakul de azi)
Gradinile din Babilon , spun istoricii,aveau o suprafata de 15000 metri patrati, aveau patru terase care se ridicau pana la 77 metri inaltime.
          Din acele timpuri stravechi cardamonul continua sa fie cultivat in Egipt , India , Guatemala , Mexic , Indonezia si Asia si este cotat ca si al doilea cel mai scump condiment dupa sofran . India asigura aproximativ 80% din productia mondiala de cardamon.
          Fructele de cardamon sunt produse de un arbust , si se culeg manual cu mare grija pentru a nu imprastia semintele. Au forma unor pastai mai mici si pot fi verzi,alb sau negru  .
             Semintele au un miros foarte intens , chiar intepator dar placut . Este folosit atat pentru prepararea bucatelor sarate cat si pentru dulciuri. In unele tari este folosit la aromarea cafelei (asta nu am incercat inca ). De asemenea este foarte laudat pentru proprietatile lui curative fiind folosit ca remediu impotriva impotentei,racelilor , alergiilor, astmului bronsic si problemelo tubului digestiv. In antichitate acest condiment minune era folosit si pentru a vindeca muscaturile de sarpe .

             Eu l-am folosit in mancare , l-am folosit intr-un fel dulce si m-a impresionat aroma delicata dar intensa pe care o da . In cafea inca nu l-am folosit , dar am sa caut reteta de gahwa (asa cum se numeste cafeau aromata cu cardamom in tarile arabe) si am sa incerc. Eu va recomanda , dupa ce am citit destul pe net despre acest condiment sa cumparati pastai si sa zdrobiti doar atata cat folositi o data .





Ingrediente :
-5 oua
-3 linguri zahar
-50 ml ulei
-200 gr ciocolata (70% cacao)
-50 ml lapte
- o lingurita cardamon (cam 7 boabe pisate in mojar)
-1 plic praf de copt
-6-7 linguri faina
-praf de sare

Mod de preparare
Incepem prin a ne pregati tava de chec , pe care o tapetam cu hartie de copt ; si pornim cuptorul la 180 grade sa se incalzeasca .
Separam ouale , punem galbenusurile intr-un castron mai mic si albusurile in unul mai inalt pentru a le putea bate .
Ciocolata o rupem bucati cat de mici putem si o punem intr-un vas pe foc impreuna cu 50 ml lapte , amestecam continuu in ea pana se topeste (dar atentie sa nu fiarba), adaugam si un praf de sare (praful de sare va intensifica aroma ciocolatei).Oprim focul cand este apoape topita si amestecam in ea pana nu mai avem nici o bucatica intreaga. Lasam deoparte sa se raceasca .
Peste galbenusuri punem cardamonul facut praf (eu am boabe si l-am pisat in mojar , dar puteti cumpara pliculet cu praf de cardamom)
Batem albusurile spuma tare cu un pic de sare si cu zaharul . , Adaugam galbenusurile amestecate cu cardamonul , faina si uleiul precum si praful de copt .
Omogenizam si impartim compozitia in doua parti egale . In una punem ciocolata care deja este race si omogenizam .
Acum putem turna in tava : prima data punem partea cu ciocolata pentru ca este grea , iar deasupra turnam blatul galben .
Dam la cuptor pentru 30 minute , dar faceti testul cu scobitoarea si cand scoateti scobitoarea curata atunci este gata .
Lasati sa se raceasca si serviti alaturi de cafea, lapte , sau ceai .







  

Comentarii