Tort Latte Machiato


Aceasta este un tort racoritor , usor si foarte gustos . Perfect pentru zilele de vara si nu numai . Am vazut reteta la Laura Sava si i-am adus note personale .
 Vi-l recomand cu drag .



Ingrediente pentru cca. 12 felii:
Pentru blat:- 125 gr. unt moale
- un varf cutit de sare
- 125 gr. zahar (4 linguri)
- 1 pachetel zahar vanilat
- 2 oua mari
- 125 gr. faina (6 linguri )
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 3 linguri mari lapte
Pentru crema de iaurt
- 750 gr. iaurt grecesc
- 200 gr. zahar (7 linguri )
- 2 pliculete zahar vanilat
- 200 ml. frisca lichida sau smantana dulce pentru frisca (1cutie mica)
- 5 foi gelatina sau 10 g. granule de gelatina
Pentru crema de nes
- 450 gr grecesc
- 3 linguri cafea solubila
- 3 foite gelatina sau 5 g. granule de gelatina
- 100 ml. frisca lichida sau smantana dulce pentru frisca

Mod de preparare:

Blat:
Preincalzeste cuptorul la 180 grade
In timp ce se incalzeste cuptorul pregatim o forma de tort cu pereti detasabili , si cu diamtre de 23 cm , pe fundul formei punem hartie de copt .
Intrun castron  untul cu zaharul se mixeaza pana devine cremos si nu se mai simte zaharul , apoi adaugam pe rand cate un oua , avand grija sa amestecam foarte bine dupa fiecare.
Faina o amestecam cu praful de copt (nu este obligatoriu , dar este mai bine asa ) si amestecam in untul amestecat cu zaharul in paralele cu laptele (2 -3 linguri de faina si una de lapte , amestecand continuu )
Aluatul in turnam in tava si il nivelam . Dam la cuptor pentru 20 minute , aproximativ
Lasam aluatul sa se raceasca si luam de sub el hartia de copt dupa care il asezam din nou in forma.  
Crema alba:
Batem cu mixerul iaurtul cu zaharul si zaharul  vanilat, pana cand se topeste.
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece comform instructiunilor de pe plic .
In gelatina topita se ia cate o lingura de crema si se amesteca dupa care incorporam in iaurtul batut cu zahar  
Frisca o batem tare si se adauga si ea in crema de iaurt 
Punem 2/3 din cantitatea de crema peste blat , nivelam si dam la frigider pentru jumate de ora . Restul cremei o lasam la temperature camerei .
Crema de cafea:
Iuartul il amestecam cu zaharul pana nu se mai simt granulele de zahar , si aduagma si nesul granule , sau praf .
Pregatim gelatin comform instructiunilor de pe plic , adaugam in gelatin topita o lingura de iaurt si dupa aceea turnam tot peste iaurtul cu zaharul , amestecam energic .
Batem frisca tare si o adaugam si pe ea in crema .
Scoatem din frigider blatul cu crema alba si punem peste aceasta crema cu gust intens de cafea .
Nivelam si dam din nou la frigeder  inca vreo 15 minute .
Dupa acest timp punem deasupra crema alba ramasa , nivelam si dam din nou la fdrigeder .
Trebuie sa stea macar cateva ore , dar ar fi bines a stea peste noapte.
Se orneaza dupa cum place . Eu am folosit diferite ornamente de ciocolata .






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prajitura Betivul Izodor

Feli londoneze