Tort cu ciocolata si capsuni

Pentru azi va propun un tort cu ciocolata si capsuni . Este un tortulet foarte gustos si perfect pentru aniversari sau alte evenimente .
Pentru ca tot vine sezonul capsunilor , si a altor fructelor parfumate eu zic sa incercati combinatii de capsuni cu ciocolata .



Ingrediente:
Pt blat:
-5 oua
-5 linguri zahar
-2 linguri apa
-0.5 plic praf de copt
-6 linguri faina
-1 lingura cacao
Pt crema :
-200 gr ciocolata 50% cacao
-400 ml frisca
-10 gr gelatin
-150 gr capsuni
-1 praf de sare
Pt sirop:
-2 linguri coniac
-50 ml apa sau sirop de fructe
Pt glazura :
-100 gr ciocolata
-2 linguri lapte sau frisca
Extra pt ornat:
-6-8 capsuni mari si frumosi
-fulgi de migdale

Mod de preparare :
Blat :
Prima data pregatim o tava rotunda cu pereti detasabili , diametru 20 cm . O ungem foarte bine cu unt sau punem hartie de copt .
Pornim cuptorul la 180 grade .
Separam ouale .
 Albusurile le batem spuma tare cu zaharul , adaugam galbenusurile si omogenizam foarte bine .
Treptat adaugam faina , praful de copt, cacao si apa .
Amestecam bine , prin rasturnare si turnam in tava .
Nivelam si dam la cuptorul incins pentru 20 minute ( faceti testul cu scobitoarea) .
Blatul copt il vom lasa sa se raceasca bine .
Crema :
Ciocolata o rupem bucati si o topim cu 100 ml frisca si un praf de sare . Atentie sa nu se arda. Cand este topita si omogena o lasam deoparte .
Punem gelatin la inmuiat in 50 ml apa.
Frisca ramasa o batem bine cu mixerul .
Cand ciocolata este aproape rece , vom punem gelatin la inmuiat in 50 ml apa si o incalzim pana se dizolva.
In frisca adaugam ciocolata si gelatin si omogenizam foarte bine .
Siropul :
50 ml apa si 2 linguri de coniac ( sau suc de fructe ) le amestecam intr-un pahar .
Taiem blatul in doua parti si insiropam bine .
Partea de jos a blatului o asezam din nou in tava rotunda cu pereti detasabili si de jur imprejurul ei tapetam marginile detasabile  cu capsuni taiati pe inaltime ( dintr-un capsune obtineti 3-4 felii) . Feliile de capsuni vor sta pe blat si rezemati de peretii tavii.
Turnam apoi o jumate din crema , nivelam si peste punem capsuni taiati cat doriti de mari , eu am taiat un capsune in 8-10 bucati .
Peste turnam crema ramasa si nivelam . Asezam partea de blat ramasa si insiropam .
Glazura :
Ciocolata rupta bucati o punem la topit cu laptele . Cand este topita o turnam peste tort si nivelam .
Dam la rece pentru vreo 2 ore.
Deasupra am pus capsuni taiati in jumate si fulgi de migdale , dar se pot orna cu ce doriti .


Comentarii

Trimiteți un comentariu